måndag 28 februari 2011

Dagen idag

Idag började den nya kursen: Primärvård.
Ledsen att säga det, men jag är inte speciellt peppad på att hänga med en distriktssköterska... Men man får väll göra det bästa av situationen.
Var även på MRSA undersökning, för mitt nya jobb.

MRSA är en variant av bakterien Staphylococcus aureus som förvärvat resistens mot metillicin och penicilliner, som är förstahandsval vid antibiotikabehandling av stafylokockinfektioner. Vid infektioner orsakade av MRSA är det nödvändigt att använda andra typer av antibiotika, som ofta har fler biverkningar och är betydligt dyrare.

MRSA förekommer framförallt i samhället, men är också en av de bakterietyper som kan spridas mellan patienter och personal inom vårdinrättningar och orsaka så kallade vårdrelaterade infektioner. De utgör då ett av de stora vårdhygieniska problemen inom sjukhus världen över. Patienter och personal på sjukhus kan vara symptomlösa bärare av MRSA i näsan eller på huden under långa tidsperioder och bidra till smittspridning. I Sverige ska därför alla misstänkta MRSA-bärare isoleras för att man ska kunna kontrollodla och om det visar sig att de bär på MRSA så vårdas de isolerat för att undvika spridning.

Wikipedia

Alla som anställs på sjukhus inom Stockholms läns landsting (säkert andra också) måste gå på en sån undersökning, men de gör bara en odling om man har öppna sår eller eksem. Vilket jag inte har.

Det läskiga är att tänk om man har MRSA utan att veta det, och har pluggat färdigt till sjuksköterska och sen, när man ska börja jobba så upptäcker man att man har det. Då får man inte jobba på sjukhus...


Ps. Idag är det min namnsdag, Maria (och förr var det även Majas namnsdag, men de tog bort hennes namn ur almanackan förut)... så gratta mig!

Inga kommentarer: